کودک من گریه اش را متوقف نمی کند!| همه چیز درباره کولیک یا قولنج نوزادی
به گزارش روبرونیوز؛ کودک با گریه خود به ما از نیازهایش میگوید یا دردهای خود را به این شکل با صدای بلند مطرح میکند. گریههای که با زبان بیزبانی از درد، گرسنگی، پوشک کثیف، نیاز به خواب، یا حتی به آغوش کشیدن حرف میزنند؛ اما این گریهها ممکن است از حالت نرمال خود خارجشده و بیش از سه ساعت در روز، در بیش از سه روز هفته و به مدت بیش از سه هفته تشدید شود؛ بهطوریکه مادر دیگر توان آرام کردن نوزاد خود را نداشته باشد؛ این بیقراریهای پیدرپی ممکن است نهتنها نوزاد، بلکه شما را بعد از یک سفر طولانی نهماهه خسته کند؛ اما باید بگویم که نگرانیها را کنار بگذارید شاید کودک دلبندتان دچار کولیک یا همان قولنج نوزادی شده باشد. در این مطلب شمارا با کولیک یا قولنج در نوزادان بیشتر آشنا میکنیم و برایتان از راههای درمان و روشهای اشتباهی تشخیص این بیماری توسط اطرافیان بر روی نوزاد میگوییم.
کولیک در کودکان
منظور از کولیک در نوزادان، همان حملات و گریههای طولانیمدتی است که در نوزاد زیر چهار ماه بدون هیچ علت خاصی شروعشده و نمیتوان آن را بهراحتی کنترل کرد. این گریهها اغلب اوقات بیش از سه ساعت و بیشتر از سه روز در هفته بهصورت گریههای مداوم تکرار میشوند. کولیک نوزاد ممکن است که بهصورت خودبهخود تا پایان چهارماهگی بهطورکلی از بین برود، اما مادرها باید در این شرایط صبور باشند و بتوانند این موقعیت را بهخوبی مدیریت کنند.
تشخیص کولیک
شرایط فیزیکی هر نوزاد با نوزاد دیگر متفاوت است و ممکن است درمانهای همیشگی روی او تأثیرگذار نباشد. متخصصین؛ تشخیص کولیک در نوزادان را در مرحله اول گریه و بیقراریهای مکرر نوزاد و در مرحله دوم بررسی سایر علتهای ارگانیک و مرتبط با نوزادان میدانند. پزشکان بر این عقیدهاند که اگر گریههای نوزاد در ساعاتی از روز و در مدت بیشتر از سه روز باشد تشخیص کولیک برای نوزادان داده میشود. علاوه بر این کولیک در شیرخوارانی که مادرشان افسردگی پس از زایمان دارد بیشتر دیده میشود.
علل بروز کولیک
هر گریهای را کولیک اطلاق نمیکنند، شیرخواران بیشتر عصرها و شب گریه میکنند و اغلب علل ساده دارند و باید بگوییم که کولیک علت قطعی و ثابتشدهای ندارد و به نظر یک گریه تشدید شده به دلایل فیزیولوژیک یا عاطفی در نوزادان است؛ بنابراین میتوان گفت که این بیماری درمان قطعی و مشخصی هم ندارد؛ اما زمان میتواند درمان خوبی برای این دردهای مکرر باشد. البته استرس مادر هم میتواند یکی از عوامل بروز این بیماری در کودک باشد. پس مادرها باید تمام تلاش خود را بکنند که دچار افسردگی یا استرسهای شدید نشوند.
مراحل درمان کولیک
بیشتر بچهها عصرها گریه بیشتری دارند؛ اما والدین باید بدانند که گریههای نوزادشان برای درد شکمی یا کولیک است یا خیر. پس در این مرحله دورههای گریه کودک خود را مرتباً چک کنید. قدم بعد از تشخیص، درمان است. اوج گریههای نوزاد مبتلابه کولیک در ۶ هفتگی است، اما بیشترین موارد کولیک از سن دو تا سه هفتگی تا چهارماهگی دیده میشود و فرق گریه کولیکی با گریه معمولی، طول مدت آن و سختتر کنترل کردن آن است؛ اما باید بگوییم که نوزادان مبتلا به کولیک اشتهای بیشتری برای شیر خوردن دارند و نکته قابلتوجه اینجاست که نوزادانی که شیر مادر میخورند کمتر به بیماری کولیک مبتلا میشوند و سیستم گوارشی آنها با شیر مادر سازگارتر و قویتر است.
روش آرام کردن کودک کولیکی
کودک کولیکی ممکن است به گاز، رفلکس اسید یا یک حساسیت غذایی یا واکنش نشان دهد. دقت داشته باشید که هیچگاه نوزاد مبتلابه کولیک را بهشدت تکان ندهید و سعی کنید با آرامش با نوزاد رفتار کنید. درون سیستم گوارش انسان تعداد بسیار زیادی باکتری وجود دارند که نقش مهمی در تولید بعضی ویتامینها در بدن دارند. یکی از فاکتورهایی که ممکن است در کولیک دخالت داشته باشد عدم تعادل باکتریهای مفید سیستم گوارشی کودک است، یکی از درمانهای پیشنهاد شده استفاده از باکتریهای خوب (پروبیوتیک ها) برای حفظ این تعادل است. این جایگزینی تدریجی اتفاق میافتد، پس از پروبیوتیک انتظار اثر فوری برای کاهش درد نداشته باشید و باحوصله آن را حداقل برای ۳ ماه اول ادامه دهید. مصرف پروبیوتیکها تا پنجاه درصد شدت درد را میتواند کاهش دهد.
تکنیکهای مؤثر برای کاهش درد
• استفاده از گهواره
• استراحت نوبتی
• کمک گرفتن از افراد خانواده
• استفاده از کالسکه
• ماشینسواری
• پخش صداهای ملایم مثل صدای قلب، نویزهای خفیف مانند صدای سشوار
• کم کردن روشنایی اتاق
درمانهای دارویی
درمانهای داروئی اغلب مؤثر نیستند. داروهای مثل گریپ واتر و گریپ میکسچر و دایمتیکون و ندرتا دیسیکلومین برای کاهش درد در صورت تائید پزشک استفاده میشوند. گاهی مصرف محلول گلوکز گرم به کاهش درد کمک میکند. ولی توصیه اغلب پزشک کودکان این است که تا آن جای که میشود از محلول قندی استفاده نشود.